Whisky Quiz & Proeverij
Speel de exclusieve Whisky Quiz & Proeverij bij je thuis

Whisky met een lading

Thuis, in mijn speciaal ingerichte Whisky ruimte heb ik vele verschillende soorten whisky staan. Uit de traditionele whisky landen maar ook uit bijvoorbeeld Frankrijk, Zuid Afrika en Nieuw Zeeland. Blends, single malts en in mijn geval vooral veel peated Whisky's. De ene vind ik persoonlijk meer bijzonder dan de andere. Maar bij twee Whisky's vind ik het verhaal veel interessanter dan de prijs of de smaak want openen zal ik ze niet.

Jaren geleden moest mijn, enige over gebleven, opa naar een verzorgingstehuis. Tot dik in de 80 het geluk om een eigen woning te hebben. Een woning waar hij meer dan 60 jaar woonde. Deze woning moesten wij als familie leeg gaan halen voor de verkoop. Mijn moeder en oom vertelde dat ik het huis maar moest doorlopen en aangeven wat ik graag wilde hebben. Eigenlijk had ik de intentie om niets te hoeven hebben totdat ik de kelder leeg ruimde en wel twee hele oude whisky's aan trof. Een Chivas Regal 12 y.o. Zo op het eerst oog niet speciaal totdat ik wat beter keek en zag dat de importeur Coebergh's was. 'Dat moet een lange tijd geleden zijn' stelde ik vast. De tweede Whisky was een Whyte & Mackay en ook deze verpakking oogde vooral oud en ouderwets.
Via via vond ik een persoon die de whisky's kon taxeren en, voor mij nog belangrijker, vaststellen uit welk jaar ze ongeveer moesten komen. Omdat het beide blends zijn was de waarde logischerwijs laag. Beide rond de € 30,-. Beide flessen moesten uit begin jaren '70 komen. Mijn oom vertelde dat mijn opa vaak van zakenrelaties drank kreeg maar dat hij zelf niet van whisky hield. De flessen waren waarschijnlijk in de kelder gezet en er pas weer uitgekomen toen ik de kelderkast opruimde. 

Nu jaren verder staan de twee whisky's nog steeds prominent in mijn whisky ruimte en elke keer als ik ze zie denk ik even aan mijn opa en oma om vervolgens een whisky te pakken waarvoor ik uiteindelijk toch binnen kwam.